Al voltant de 2.500 alumnes de primer cicle d’Educació Primària de Mallorca, Menorca i Eivissa han participat aquest curs en el programa “Comerç i Escola” de l’IDI. Aquesta iniciativa pretén que l’alumnat conegui les característiques més significatives del comerç del municipi, valori la diversitat dels comerços de l’entorn, així com la varietat de productes i serveis que ofereixen. A més, es vol aconseguir que els nins i nines siguin capaços d’elaborar criteris per consumir de manera activa, crítica i responsable. 

Aquest curs, un total de 40 centres escolars de les Balears han dut a terme aquest programa a l’aula, ja que “Comerç i Escola” presenta una proposta didàctica a partir de vàries actuacions coordinades. En primer lloc, es planteja una visita guiada als comerços del municipi, durant la qual els alumnes coneixen també els diferents oficis dels comerciants. El recorregut inclou no tan sols els negocis tradicionals sinó també les botigues més innovadores de la localitat. Per una altra banda, els nins treballen a classe un material didàctic preparat per l’IDI que permet als més petits fer feina amb les diferents tipologies de comerços relacionant-los sempre amb els de la seva localitat, així com conscienciar-los sobre la importància de conèixer el ventall de possibilitats que ofereix el comerç de proximitat.

S’ha de destacar la resposta positiva per part dels comerciants que han mostrat els seus comerços als nins, ja que s’han implicat en el programa amb l’explicació dels seus oficis i de tot el funcionament de la tenda.
La proposta de “Comerç i Escola” té un caràcter obert ja que és el professorat i el municipi qui gestiona el material i acabi de definir les activitats en funció de les característiques pròpies de la localitat. Aquestes accions, a més, es complementen amb altres propostes com concursos de dibuix, xerrades a les aules de comerciants, gimcanes o foment del comerç just i responsable.

Els Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) dels diferents municipis són els encarregats de donar a conèixer “Comerç i Escola” als centres escolars de cada localitat. Està previst que aquest programa tingui continuïtat, ja que per a l’any que ve ja hi ha més d’un miler d’alumnes apuntats.

Els municipis de Mallorca que han participat enguany en el programa són Alcúdia, Algaida, Artà, Binissalem, Bunyola, Campos, Costitx, Esporles, Lloret, Lloseta, Manacor, Montuïri, Muro, Petra, Sa Pobla, Sant Joan i Sencelles. Pel que fa a Menorca, hi ha participat Alaior i Ferreries; i d’Eivissa, Santa Eulària i Sant Josep de la Talaia.

“Comerç i Escola” s’emmarca dins el programa iComerç, que posa al servei dels municipis i dels comerciants diferents línies d’innovació amb l’objectiu de modernitzar el sector i millorar la competitivitat del comerç de proximitat.