Aquest matí ha tingut lloc al Centre Bit d’Inca la jornada “Mercats setmanals i comerç urbà”, organitzada per l’IDI a la qual hi han assistit més de seixanta tècnics municipals i Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL).

L’objectiu de la jornada ha estat conscienciar de la necessitat de replantejar el paper dels mercats i marcar una estratègia que els permeti continuar sent un referent tant per a la població resident com per als turistes.

Arran del pla de dinamització comercial iComerç: innovació i proximitat dut a terme pels tècnics de l’IDI a una trentena de municipis de Balears, s’ha detectat que els mercats setmanals han perdut identitat i han homogeneïtzat la seva oferta.

Actualment, la majoria dels mercadets de les illes presenten una carència de producte local i un mix comercial desequilibrat. Aquesta jornada ha estat un espai de reflexió i debat per replantejar el paper actual dels mercats setmanals i la seva relació amb el comerç de proximitat.

Els mercats i el comerç urbà són un dels potencials motors de dinamització comercial i turística dels municipis. Els mercats, amb una llarga tradició a l’illa, són a la vegada punts d’abastiment per als veïns i per als turistes. Per la seva banda, el comerç urbà també és un element indispensable per la vertebració de pobles i ciutats.

En aquest sentit, mercats i comerç tenen el repte de repensar la seva oferta per aconseguir un model en el qual cada municipi posi en valor els seus trets i productes característics. Així, podran ser un atractiu pels habitants i per als turistes, que cerquen experiències singulars i elements relacionats amb la tradició.

Les ponències han tractat les polítiques de dinamització comercial dels mercats i comerç urbà, així com, les bones pràctiques i experiències d’èxit en el camp de la promoció d’aquest sector. La jornada ha finalitzat amb uns tallers temàtics i pràctics per als assistents.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el batle d’Inca, Virgilio Moreno, han presentat la jornada la qual ha comptat amb la presència de la directora general de Comerç i Empresa, Pilar Sansó, i de la gerent de l’IDI, Núria Hinojosa. També hi han assistit els batles de Montuïri, Joan Verger; de Mancor, Guillem Villalonga; i de Sineu, Miquel Gelabert, també han assistit a la jornada.
Mercats setmanals i comerç urbà 

Acte inaugural de la jornada presidit pel conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, el batle d’Inca, Virgilio Moreno i la directora general de Comerç i Empresa, Pilar Sansó