El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Gabriel Barceló, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director territorial de CaixaBank a Balears, Xicu Costa, han presentat aquest matí la XI edició dels Premis EmprenedorXXI. Aquests guardons pretenen identificar joves empreses innovadores que, tot i haver obtengut uns primers resultats amb èxit, tenen previst un pla de creixement ambiciós i necessiten recursos per dur-lo endavant. L’acte ha comptat també amb la presència de José Antonio Caldés, soci de Discubre, empresa guanyadora de la passada edició dels Premis EmprenedorXXI a Balears.

Els Premis EmprenedorXXI són una iniciativa impulsada i organitzada pel grup "la Caixa" a través de Caixa Capital Risc i coatorgada pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, a través d'ENISA, Empresa Nacional d’Innovació. Des de l’any 2007, l’administració de la Comunitat Autònoma col•labora en l’organització del Premi EmprenedorXXI a través de dos òrgans instrumentals, com són l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), depenent de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, i la Fundació Bit, depenent de Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme.

El conseller Negueruela ha destacat que l’emprenedoria a Balears és una activitat molt important a nivell econòmic, ja que segons dades del GEM 2016 (Observatori de l’Emprenedoria) la nostra comunitat es troba a les primeres posicions, juntament amb Catalunya i Madrid, en la Taxa d’Activitat Emprenedora Total (TAE), i per sobre de la mitjana espanyola. A més, Balears lidera el llistat de comunitats autònomes en les quals la població percep més oportunitats per emprendre.  

Negueruela ha afirmat que “els últims dos anys hem invertit gairebé dos milions d’euros en el foment de l’emprenedoria” i ha anunciat que “des de la nostra Conselleria s’està treballant en la redacció d’un Pla d’Autoocupació i Foment de l’Emprenedoria que té com a principal objectiu la promoció de la creació d’empreses, especialment microempreses, per aconseguir una major ocupació i afavorir la creació de teixit productiu”.

A més, el conseller ha destacat el paper dels serveis de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria que fomenten l’emprenedoria. En concret, ha assenyalat que dues de les tres empreses finalistes dels premis de l’any passat, Discubre i Peter Diving, havien sol•licitat ajuda als tècnics de l’IDI per dur a terme processos de viabilitat i creixement de les seves empreses.

Els Premis EmprenedorXXI estan dirigits a negocis altament innovadors amb menys de tres anys d’activitat. Les empreses interessades poden presentar la seva candidatura fins el dia 3 novembre.

Aquesta edició dels Premis EmprenedorXXI atorgarà un total de cinc premis principals distribuïts per sectors: ciències de la vida, tecnologies de la informació, negocis digitals, tecnologies industrials, i agroalimentari. El primer premi d’aquesta categoria consisteix en 25.000 euros i l’accés a un programa internacional de creixement organitzat amb la Singularity University i una prestigiosa escola de negocis.

A més, s’entregaran els premis a les empreses amb major impacte a la seva comunitat autònoma. Com a novetat, també es lliuraran guardons a Portugal, que enguany també participarà. Els guanyadors de cada comunitat autònoma se’n duran 5.000 euros i una beca per participar en un curs internacional de creixement empresarial de la Universitat de Cambridge.

L’any passat, un total de 12 empreses es varen presentar a l’edició dels Premis EmprenedorXXI de les Illes Balears. L’empresa guanyadora va ser Discubre, una E-commerce i marketplace de productes i serveis vinculats a la discapacitat o diversitat funcional.